Ritmul în care se succed volumele ce întregesc saga neamului Forsyte (1918-1921) demonstrează că romancierul adunase deja întregul material epic. Între 1924-1928, John Galsworthy clădeşte al doilea grup de romane: O comedie modernă, din ansamblul epic ce urmărea povestea familiei Forsyte.
Deşi Comedia modernă era în aparenţă o continuare în timp a acţiunii din Forsyte Saga, ea vădea o semnificativă modificare de perspectivă şi de sens: locul construcţiei narative cu multe personaje îl lua trilogia de tip tradiţional în centrul căreia se aşeza un cuplu de eroi ale căror sentimente unul faţă de celălalt constituiau ţesătura cea mai importantă a întregii cărţi.
Comedia modernă e o comedie umană, în sens balzacian; şi ei îi lipseşte înţelesul de opoziţie faţă de tragic. Nici personajele sale nu răspund definiţiei aristotelice – conţinând un “cusur sau o urâţenie care nu sunt nici dureroase, nici destructive”: comicul înverşunării de “a deveni” e la fel de puţin conform modelului clasic, cum e şi eroismul din Saga generaţiei vechi.
Galsworthy e privit de mulţi istorici literari “ca unul dintre scriitorii secolului al XX-lea”. Tatăl lui se mândrea că “în sângele strămoşilor nu curgea nici o picătură de sânge scoţian, velş sau irlandez” iar subiectele lui John Galsworthy erau centrate fără excepţie în jurul unor momente ale vieţii engleze, cu toate moravurile, ideile morale şi prejudecăţile care i-au dat contur şi sens.
- 3 volume:
- Vol. I – Maimuţa albă (325pag.)
- Vol. II – Lingura de argint (317pag.)
- Vol. III – Cântecul lebedei (337pag.)
- Traducerea: Henriette Yvonne Stahl
John Galsworthy - Comedia Moderna (3 vol.).
Recenzii
Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!