Romanul Galaad urmăreşte trei generaţii de clerici creştini care au luptat pentru abolirea sclaviei în Statele Unite. Ajuns la 76 de ani şi simţind că i se apropie sfârşitul, reverendul John Ames se decide să lase nepotului său în vîrstă de şapte ani o istorie a familiei. Bunicul şi tatăl naratorului au avut în comun cu acesta numele de John Ames, cariera clericală şi lupta pentru drepturile omului.
Povestită ca saga unei familii, Galaad este, în mic, istoria Americii, pornind din timpul Războiului de Secesiune şi ajungând până la mijlocul secolului al XX-lea, în 1956.
Mai mult decât atât, cartea vorbeşte despre valorile umane, despre taţi şi fii, despre credinţă şi familie şi, una peste alta, despre dragostea în stare pură. Marilynne Robinson a mărturisit că în romanul său a pornit de la o poveste reală. Localitatea numită în carte Galaad a fost în realitate micul oraş Tabor din sud-vestul statului Iowa, loc bine cunoscut în istorie pentru importantul rol jucat de către locuitorii săi în mişcarea aboliţionistă.
De asemenea, unul dintre personajele centrale din carte, bunicul naratorului, a avut un corespondent real în persoana reverendului John Todd, un cleric din oraşul Tabor care a ascuns în biserica sa arme, muniţie şi provizii pentru armata strânsă sub conducerea lui John Brown, un erou al mişcării de abolire a sclaviei.
În 1857 John Brown a condus acţiuni de gherilă în Missouri pentru a elibera familii întregi de sclavi. Mai târziu, în 1859, Brown a atacat cu un grup de soldaţi arsenalul militar al Statelor Unite din West Virginia pentru a face rost de arme cu care să lupte împotriva statelor sudiste ce se împotriveau eliberării sclavilor.
Despre autoare
Marilynne Robinson s-a născut la 26 noiembrie 1947, într-un orăşel din statul Idaho, este licenţiată a Brown University din New England şi are un doctorat cu o teză despre Henric VI de William Shakespeare. Fiecare roman pe care l-a scris i-a adus câte un mare premiu şi nominalizări la distincţii grele. Primul, “Housekeeping”, a câştigat PEN/Hemingway Award şi a fost nominalizat la Premiul Pulitzer.
Galaad i-a adus Premiul Pulitzer şi “Home”, romanul cu care a câştigat Premiul Orange, a fost şi finalist în cursa pentru National Book Award în 2008. În toată această perioadă care separă cele două volume, scriitoarea americană a decantat riguros, documentaristic, ceea ce criticii au numit un modernism clasic, atât pentru stilul în care îşi livrează textele, cât şi pentru temele pe care le dezbate. Pe lângă cele trei romane, scriitoarea a publicat două serioase volume de eseuri: “Mother Country: Britain, the Welfare State, and Nuclear Pollution” (1989) şi “The Death of Adam: Essays on Modern Thought”, cărţi care i-au adus recunoşterea absolută în mediul literar american.
Marilynne Robinson - Galaad.
Recenzii
Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!