Legenda spune că, pe 4 iulie 1862, trei fetiţe se aflau într-o barcă pe Tamisa în compania a doi domni care vâsleau de la Oxford la Gosdstow pentru a ieşi la un picnic. Micuţa Alice Liddell, în vârstă de 10 ani, l-a rugat pe reverendul Charles Dodgson să le spună ei şi surorilor ei, Edith şi Lorina, o poveste. Dodgson a început să le depene istoria unei fetiţe plictisite pe nume Alice, care a avut parte de tot soiul de aventuri ciudate după ce a urmărit un iepure.
Fetiţele au fost încântate de poveste, Alice rugându-l pe Charles Dodgson să o scrie. El s-a prezentat în faţa micuţei cu manuscrisul în noiembrie 1864.
Potrivit jurnalului lui Dodgson, în aprilie 1863 el a cerut o opinie prietenului său, scriitorul George Macdonald, care a supus povestea încă neterminată judecăţii copiilor săi. Pentru că aceştia au fost încântaţi peste măsură, Macdonald l-a încurajat pe Charles Dodgson să o publice. În 1865, cartea a apărut cu titlul Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor sub pseudonimul Lewis Carroll, cu ilustraţii de John Tenniel. Primele 2.000 de cărţi au fost distruse pentru că Tenniel a avut obiecţii asupra calităţii tiparului. În prezent există doar 23 de cărţi din acea prima tranşă aflate în colecţii private sau în biblioteci importante cum este Harry Ransom Humanities Research Center. Una dintre cele 23 de cărţi din ediţia princeps s-a vândut în 1998 la licitaţie cu 1,5 milioane de dolari.
În 1866 a apărut o nouă ediţie. Cartea s-a epuizat imediat, creând senzaţie în presă şi în societatea engleză, fiind iubită deopotrivă de copii şi de adulţi. Printre primii cititori care s-au declarat iubitori fanatici ai cărţii se aflau la vremea respectivă tânărul Oscar Wilde şi regina Victoria. De atunci, povestea micuţei Alice şi a aventurilor ei este publicată neîncetat. A fost tradusă în 125 de limbi, inclusiv în esperanto şi în latină.
În 1865 apărea prima ediţie americană a cărţii. Pentru că americanii au preferat să publice o ediţie piratată, Charles Dodgson nu a văzut niciun cent din drepturile de autor. În 1871, Dodgson întâlnea la Londra o altă Alice, Alice Raikes, care a stat se pare la baza celei de a doua cărţi, Alice în Ţara din Oglindă, care s-a vândut ca pâinea caldă. Lewis Carroll a continuat seria Alice cu o variantă pentru copiii de grădiniţă, Nursery Alice. În 1908, cartea a ajuns şi la copiii din Japonia.
Lewis Carroll - Alice in Tara Minunilor. Alice in Tara din Oglinda.
Recenzii
Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!