Pentru tragedia Regele Lear, W. Shakespeare s-a inspirat dintr-o poveste populara. Personajul principal, cel care da si titlul lucrarii, isi imparte regatul, la batranete. De mostenire vor beneficia insa doar doua dintre fiicele sale, Regan si Goneril. Ele nu vor reusi sa onoreze conditiile mostenirii, iar Lear, vazandu-se si fara coroana, si fara suita regala demna de rangul sau, innebuneste. Mult prea tarziu isi va da seama ca cea care merita cu adevarat atentia si afectiunea sa este cea de-a treia fiica, mezina Cordelia. Desi dezmostenita, Cordelia nu a incetat sa il iubeasca pe rege. Spre deosebire de sora lor, Regan si Goneril dau dovada de egoism si cruzime fara margini fata de tatal lor.
In paralel cu povestea regelui Lear, Shakespeare ilustreaza lupta dintre fiii contelui de Gloucester, Edmund si Edgar. Edmund, fiul nelegitim, tese o multime de intrigi pentru a parveni cu orice pret. De partea cealalta, Edgar e intruchiparea binelui si ii va pedepsi faptele imorale.
Regele Lear este considerata de multi critici ca fiind cea mai mare reusita artistica a lui Shakespeare. Prima punere in scena a acestei opere a avut loc in 1606, cu zece ani inainte de moartea dramaturgului. Inainte de Shakespeare, povestea regelui Lear a fost “tratata” de catre alti doi mari autori, John Higgins si Edmund Spencer.
William Shakespeare - Regele Lear / Timon din Atena / Cymbeline (editie de lux).
Recenzii
Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!