Carte unica, socanta, ea este si o profunda aparare a democratiei si o introducere sui-generis in filozofia politica si filozofia istoriei. In loc sa pozam drept profeti, trebuie sa devenim ziditori ai destinului nostru. Trebuie sa invatam sa facem lucrurile cat mai bine cu putinta si sa ne descoperim greselile. Iar cand ne vom fi lepadat de ideea ca istoria puterii va fi judecatorul nostru, cand vom fi incetat sa ne intrebam cu ingrijorare daca istoria ne va da sau nu dreptate, atunci poate ca vom izbuti intr-o buna zi sa aducem puterea sub controlul nostru, in felul acesta am putea chiar, la randul nostru, sa justificam istoria. Lucru de care ea are mare nevoie.
Cele doua volume ale Societatii deschise – Vraja lui Platon si Epoca marilor profetii: Hegel si Marx – ofera o critica stralucita, clara si plina de vigoare a marxismului si a tuturor dogmelor intelectuale care l-au facut posibil.
„Pentru cei care au gustat din pomul cunoasterii, paradisul e pierdut. Cu cat incercam mai mult sa ne intoarcem la vremurile eroice ale tribalismului, cu atat mai sigur ajungem la Inchizitie, la Politia Secreta si la un banditism romanticizat. Incepand cu inabusirea ratiunii si a adevarului, nu putem sfarsi decat cu cea mai brutala si violenta distrugere a tot ce-i omenesc. Nu exista intoarcere la o armonioasa stare de natura. Daca ne intoarcem, vom fi siliti sa strabatem pana la capat drumul inapoi – sa revenim la animalitate.“ – K. R. Popper
Karl Popper – Societatea deschisa si dusmanii ei, 2 volume:
- Vol. I: Vraja lui Platon
- Vol. II: Epoca marilor profeti: Hegel si Marx
Karl Raimund Popper s-a nascut la Viena, la 28 iulie 1902. A publicat prima sa carte in 1934: Logik der Forschung (aparuta si in traducere romneasca: Logica cercetarii, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1981). Pentru Popper trasatura distinctiva a teoriei stiintifice este failibilitatea. Logica este logica invatarii din greseli. In tineretea sa, Karl Popper a fost membru al Partidului Social-Democrat Austriac, care era pe atunci marxist (austro-marxist). In 1919–1920 a inceput sa se indoiasca insa profund de marxism. A ramas membru, inactiv, al social-democratiei; simtea ca nu poate teoretiza public vederile sale antimarxiste; in Austria acelor vremi, orice slabire a ideologiei social-democratiei ar fi facut jocul teribililor ei dusmani. Dupa venirea la putere a fascistilor, Popper a fost nevoit sa emigreze, intre 1936–1946, in Noua Zeelanda. Din 1946, s-a stabilit in Anglia, unde a predat, ca si un alt mare ganditor austriac, Fr. Hayek, la London School of Economics. A murit in 1994.
Karl Popper - Societatea deschisa si dusmanii ei (2 vol.).
Recenzii
Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!